ОУ Захари Стоянов

ОУ "Захари Стоянов" - гр. Варна

Училище с традиции и бъдеще!

Индекс на статията

Еко-граждани на обединена Европа

 

През учебната 2009/2010г. ОУ ”Захари Стоянов”- гр. Варна стартира работа по нов международен проект на тема:”Еко-граждани на обединена Европа”.

proekt

Целта на проекта е повишаване на екологичното възпитание на учениците и обогатяване на знанията им за опазване на околната среда. 

Продължителността на проекта е две учебни години. Дейностите се осъществяват съвместно с още 15 училища от различни европейски  страни: Дания, Англия, Уелс, Нидерландия,  Полша, Италия, Португалия, Гърция, Турция, Кипър, Естония, България.   

Проектът се осъществява с подкрепата на директора на училището – госпожа Тодорка Колева; координатор - госпожа Юлия Добрева - преподавател по английски език; госпожа Розета Заркова – помощник-директор на училището; Валентина Димитрова - начален учител и Соня Недева - преподавател по география.

Първата дейност по проекта, която децата от училището реализираха на 04.09.2009г., беше почистването на плажната ивица в района на офицерски плаж на гр. Варна. Група ученици на различна възраст с желание, ентусиазъм и много настроение дадоха пример на всички гости на плажа, как трябва да го оставят след напускането му.

plazh (0) plazh (1) plazh (2)
plazh (3) plazh (4) plazh (5)

 


Осъществена е първата работна визита в Дания от 23.09-30.09.09. Бяха уточнени учебните срещи в страните - партньори, съвместните дейности по проекта, участието на учениците в тях и др. Всеки от координаторите на проекта направи презентация на работния език на проекта /английски език/ като представи екипа от учители, разказа за своята страна, училището и дейностите, извършени досега. Бяха посетени няколко учебни часа в различни училища и една детска градина.

Участниците в работната среща споделиха своите впечатления от страната – домакин: „Класните стаи са много добре оборудвани с интерактивни дъски, всякакви учебни пособия, децата влизат по чорапки. Урокът се води от двама учители. За учениците със специални образователни потребности са осигурени отделни стаи с подходяща мебелировка. Училищното настоятелство е забранило да се сервират храни, съдържащи бяла захар, безалкохолни напитки, нездравословна храна.”

dania1 dania2 dania3
dania4 dania5 dania6
dania7 dania8 dania9

На следващи визити ще присъстват и ученици, подбрани по критерии, които бяха предварително приети с решение на педагогическия съвет:

Критерии за подбор на ученици в международните визити:

1. Активно участие на учениците по дейностите на проекта;

2. Добро владеене на английски език, съобразно възрастовите особености;

3. Добра дисциплина, без наложени наказания;

4. Отличен успех в училище;

5. Декларация от родителите със съгласие за приемане на ученици от други  страни в  техните семейства.


Приключи конкурса за лого на проекта на нашето училище. В изработването се включиха ученици  от 5, 6, 7 класове. Комисията в състав: Галина Радева, Добрина Копринкова, Юлия Добрева, Валентина Димитрова излъчи победителите. Това са Анна-Мария-от 7а клас, Живко Томов–6а, Александра Маринова – 6а.

logo

На 13.10.09г. организирахме акция за есенно почистване на училищния двор, в която се включиха ученици от всички класове. С ентусиазъм се потрудихме и направихме района на училището ни по-приятен и чист.
dvor (0) dvor (1) dvor (2)
dvor (3) dvor (4)

Организирахме и акция за събиране на хартия на 28.10.09г. Включиха се всички класове,  много родители, учители. Бяха предадени 1820 кг хартия, с която сме спасили 34 дървета.

hartia1 hartia2 hartia3
hartia4 hartia5 hartia6

 


Госпожа Соня Недева – преподавател по география и учениците от 7б клас подготвиха и изнесоха открит урок пред учениците от 5 клас на тема „Кого да потърсим при екологичен проблем?” Водещи бяха Евгени Иванов, Сара Тунчева, Петя Йорданова, Теодора Тодорова. Учениците бяха подготвили много интересни материали, викторини, забавни игри. Те запознаха своите съученици с екологичните проблеми в нашата страна, с необходимостта от рециклиране на отпадъците, с институциите, към  които можем да се обърнем за помощ.

urok1 urok2 urok3
urok4 urok5 urok6
През ноември малка група учители и ученици взеха участие в учебна визита в гр.Таормина, Италия. Учениците Сара Тунчева и Десислава Дянкова се включиха в организираните от домакините еко-дейности – изработване на цветя от пластмасови бутилки, подготвяне и представяне на презентации за ползата от рециклиране на отпадъци, посещение на резерват Вендикари. Използвахме случая да запознаем партньорите по проекта за осъществените до този момент дейности в училище.

Ето впечатленията на Сара: „Тази визита беше много важна за мен, защото се запознах с деца на моята възраст от много европейски страни. Те ни представиха най-интересните еко-дейности, организирани в училищата им. Посетихме паркове, национални резервати и музеи, запознахме се с италианската природа, национална кухня и култура. Приемните семейства и децата от другите страни бяха много мили. Бях очарована от училищния оркестър.”

20091106 Alcantara (18) 20091105 scuola 2 Taormina (76) 20091105 scuola 2 Taormina (178)
20091105 scuola 2 Taormina (60) 20091106 scuola 2 Taormina (2) 20091107 Vendicari resort (18)

Учениците от 3 и 4 клас гледаха театрална постановка на тема „Как да опазим горите от пожар?”. Освен като зрители, част от четвъртокласниците се включиха и като актьори в представлението.

CIMG5918 CIMG5924 CIMG5930
CIMG5932 CIMG5937

Започнахме кампания за разделно събиране на отпадъци. В коридорите на училището поставихме обозначени кошове за хартия, пластмаса и стъкло. На информационно табло представихме разяснителни материали по кампанията.

koshove

Учениците от щести и седми клас се срещнаха с еколог – представител на РИОСВ. Срещата им помогна да научат повече за проблемите по опазване чистотата на въздуха, климатичните промени и глобалното затопляне.

ekolog (2) ekolog (1) ekolog

Периодично се провеждат on-line разговори между учениците от всички партньорски училища. Децата обсъждат нови инициативи, осъществени дейности по проекта и други еко-теми.

chat (1) chat (2) chat (3)
chat (4) chat

Във връзка с новогодишните празници учениците от пети клас проведоха дискусия на тема „За и против изкуствената елха и фойерверките”. Малките художници изработиха коледни картички от естествени и отпадъчни материали, които изпратихме на партньорски училища. Подредихме коледна изложба от рисунки и изделия от отпадъчни материали, изработени в часовете по технологии.

diskusia diskusia (2) diskusia (3)
diskusia (4) diskusia (5) diskusia (6)
 
diskusia (1)
 

Проведохме анкета  с ученици, учители и родители. Проучихме как училищната общност оценява въздействието на дейностите по проекта върху децата.


През януари координаторът на проекта госпожа Юлия Добрева взе участие в учебна визита в гр. Ротердам, Холандия. Обсъждаха се проблеми на образователните системи в европейските страни и интеграцията на деца от малцинствени групи. Срещата продължи с конкретна работа по проекта – проведе се дискусия върху методите за отчитане на резултатите от дейностите по проекта.

Rotterdam (1) Rotterdam (2) Rotterdam (3)
Rotterdam (4) Rotterdam

По повод 2 февруари – световен ден на влажните зони, учениците от втори клас проведоха открит урок с еколог. Занятието премина при голям интерес и бе отразено от регионалните медии в специални предавания.

zoni (1) zoni (2) zoni (3)
zoni (4) zoni (5) zoni

През февруари група от двама учители и двама ученици участва в учебна визита в гр. Кастело да Майа, Португалия. Шестокласничките Александра Маринова и Айнор Шекирова се включиха съвместно с деца от партньорските училища в организираните от домакините разнообразни дейности – посещение на еко-ферма, изработване на кутии за бижута от еко-материали, посещение на традиционна винарска изба и на аквариум, изработване на презентация на тема „Моето пребиваване в Португалия”. На срещата представихме подготвените от нас рецептурни книжки на английски език, в които всяка страна - партньор по проекта е включена с характерно ястие.


Ето впечатленията на Александра: „Беше много хубаво и добре организирано. Семействата ни приеха топло, искаха да се сприятелим и да поддържаме контакт. Запознахме се с наши връстници от други държави, с които си разменихме подаръци.”

Portugal (1) Portugal (2) Portugal (3)
Portugal (4) Portugal (5) Portugal (6)
Portugal (7) Portugal (8) Portugal (9)
Portugal snimki 13 (2) (Large) snimki 13 (Large)
 
snimki 13 (1) (Large)
 

Подготвихме и отпечатахме специален еко-календар и книгоразделител. Всеки сезон е илюстриран с рисунки на ученици от училището ни. Отбелязани са всички важни дати, свързани с международни и национални екологични празници. Книгоразделителят съдържа информация кого да търсим при установен екологичен проблем. /снимка еко-календар и снимка книгоразделител/

eco-kalendar knigorazdelitel

Децата от предучилищната ни група се включиха в националната кампания против ГМО като изработиха маски на плодове и зеленчуци. /снимки 14/

PG (1) PG PG (3)
 
PG (2)
 

Учениците от петите класове посетиха Басейнова дирекция и Аквариума в гр. Варна. Там те научиха повече за Черно море и обитателите му, за проблемите по опазването на водите и биоразнообразието. /снимки 15/

IMG_2838 IMG_2846 IMG_2857
IMG_2865 IMG_2873 IMG_2887
IMG_2914 IMG_2918 IMG_2925
  IMG_2927  

През март в Псевдас, Кипьр, се проведе учебна визита, в която взеха участие учениците Павела Иванова, Никол Димитрова и Десислава Алексиева от Vб клас. Темата, по която работиха, бе опазване на водите, сьхраняване на водното богатство на планетата, запознаване с водолюбивите птици.

Учениците от партниращите училища от Португалия, Италия, Англия, Уелс, Дания, Норвегия, Кипьр и Гьрция изработиха сьвместно пано под надслов ”Да опазим нашата синя планета”. Домакините и всички участници представиха и своите презентации по темата.

Децата посетиха морския музей, запознаха се с традиционните танци, песни и култура на Кипьр. Беше подготвен празник на традиционните детски игри на всички участващи страни. /снимки 16/

IMG_2965 (Large) IMG_2966 (Large) IMG_2971 (Large)
IMG_2975 (Large) IMG_2994 (Large) IMG_3027 (Large)
IMG_3044 (Large) IMG_3064 (Large) IMG_3142 (Large)
 
IMG_3023 (Large)
 

 


Учебна визита в ОУ”Захари Стоянов”, гр. Варна – 17.03 – 24.03.2011г.

 

Тема: Здравословен начин на живот; вредни и полезни навици”

 • Посрещане на преподаватели и ученици от Норвегия, Холандия, Италия, Португалия, Гърция и Испания в ОУ” Захари Стоянов”.
1 2 3
4 6 7
 
8
 

 

 • Открит урок с най – малките ученици от предучилищната група с преподавател М. Манова на тема: “Вредни и полезни храни”
1 2 3

 • Среща с областния управител на град Варна. Запознахме се с еко – проблемите в областта, как се разрешават те и новите инициативи за ветрогенераторни паркове.

1

 • Представяне на ястия от традиционната българска кухня. Мери, Нора, Деси от VIIa клас направиха презентация за българското мляко и неговите полезни качества. Като добри готвачи приготвиха таратор и почерпиха всички присъстващи..
1 2 3
 
4
 

 • Посетихме Римски терми и уникалния комплекс Побити камъни.
6 8 4
2 1
3 5 7 9
 • Запознахме гостите с най – старото злато от варненския археологически музей.
 • Концерт на училището под надслов”Нашата земя хубава”. Всички участваха с невероятен ентусиазъм.
1 2 3 5
 
4
 

 • Екскурзия до нос Калиакра, ботаническата градина и двореца край град Балчик, курортен комплекс Златни пясъци, Аладжа манастир. Екскурзоводи бяха ученици от VI клас.
1 2 3
4 5 6
8 9
7
 • Разгледахме експозицията в музея на здравето, посветена на вредата от употребата на алкохол, цигари, наркотични вещества.
1 2 3 4
5 7 9
6 8 10

 • Посетихме двореца Евксиноград.
1 3 4
5 7 8
2 6
 • Наблюдавахме делфините във варненския делфинариум, научихме интересни факти за начина им на живот и контактуване.
2 1
 • Учениците от  VI   клас подготвиха презентации за вредните и полезни навици, за вредата от тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици, за здравословен начин на живот, за създаването на морската градина и богатството от растителни и дървесни видове.
1 2 3
4 5 6
7 8 9
 
10
 

Научихме за лечебните свойства и разнообразие на българските билки. В събирателската, изледователска дейност и в изработването на хербарии се включиха   най – активно учениците от IV и  VI класове.


 • Гостуващите ученици от Норвегия заедно с представители от всички класове от нашето училище се включиха  в подготовката и изработването на крайния продукт на срещата – постери, презентации, гимнастика за предотвратяване на гръбначни изкривявания.
1 2 3
4 7 8
9 11
5 6 10
 • За финал всички заедно изиграхме кръшно българско хоро. Гостите бяха очаровани от богатството на българския фолклор, традиции, нашето гостоприемство, красивата природа. С желание се включиха във всички работни срещи, организирани от координаторите на проекта и творческия екип от преподаватели.
1 2 3
4 5
 • Учебната визита бе отразена от всички местни медии и преса.
1 2

Документи

Графици, заявления и други полезни документи.

Свали от тук

Всички права запазени © 2010 - 2024 ОУ "Захари Стоянов"
Уеб дизайн от Webnotize
Горе