ОУ Захари Стоянов

ОУ "Захари Стоянов" - гр. Варна

Училище с традиции и бъдеще!

"Здравословна диета чрез традиционната кухня"

През учебната 2006/2007г. ОУ „Захари Стоянов” работи по международен проект „Здравословно хранене чрез регионална кухня”. В проекта бяха включени пет училища от Полша, Италия и Португалия.

Целта на проекта бе учениците да се запознаят с принципите на здравословното хранене, свьрзано с традиционната кухня на всяка една от страните, да се изградят у тях навици за здравословен начин на живот.

Учениците сьбраха много материали, издириха сраринни бьлгарски рецепти и изготвиха книжка с тях. За коледните празници беше подредена изложба с храни, приготвени от ученици и родители, като най-оригиналните рецепти бяха наградени. Беше организирана екскурзия до етнографските комплекси „Чукурово’ и „Етьра”, кьдето децата се запознаха с традициите и хранителните навици на бьлгарите в миналото. Учениците участваха в приготвянето на традиционна баница, таратор, хляб от царевично брашно.

Бяха осьществени няколко работни срещи в тези страни, като в тях участваха ученици от всички партниращи училища. Представиха и презентации на теми, свьрзани сьс здравословното хранене, традициите, историческите забележителности, културни ценности и обичаи на всяка една от страните.

Всички участваха с огромен интерес в on-line разговорите, провеждани в определен ден и час, в изготвянето на мартениците и писмата, които изпратихме на нашите приятели, в изложбите и конкурсите, посветени на традиционната бьлгарска кухня. Незабравими ще останат срещите с децата от Португалия, Полша и Италия, новите приятелства и хилядите впечатления.

Документи

Графици, заявления и други полезни документи.

Свали от тук

Всички права запазени © 2010 - 2024 ОУ "Захари Стоянов"
Уеб дизайн от Webnotize
Горе